News

‘We can see the sea!’ Permission received for penthouse topped five storey apartment building in Weston-super-Mare

‘We can see the sea!’ Permission received for penthouse topped five storey apartment building in Weston-super-Mare

Planning permission has been received for O’LearyGoss Architect’s designs for an apartment development on a steeply sloping site in Weston-Super-Mare. The project on Atlantic Road South for the PG Group, provides 18 high quality apartments with generous proportions, outside space and sea views. Two of the apartments are large penthouses with extensive rooftop terraces.

Located within a conservation area of largely Victorian villas, the design echoes the traditional materials and detailing to the street elevation. The multi-faceted slate roof and gables facing the street completes the sympathetic design. The seaward facing side of the building is contemporary in design, with render finish and cantilevered balconies. The set-back penthouse level is clad with raised seam metal 

As well as using robust materials, the sustainability of the building is enhanced by taking a ‘fabric first’ approach with insulation levels being taken well above the requirements of the Building Regulations. One third of the apartments meet the criteria for accessible and adaptable dwellings. 

Planning granted for residential development of disused pub

Planning granted for residential development of disused pub

Permission has been granted for the development of the old Princess of Wales public house in Bedminster into three large apartments (2 no. 3 and 1 no. 4 bed). The retrofit of this near derelict building will restore the original street front facades whilst adding a new mansard storey and rear extension to make room for the three residential units. The roof storey is clad in slate  and has a biodiverse flat roof whilst the extension to the rear is finished in red brick to match adjacent properties. 

Construction stage information is in progress with work on site to commence in the near future, aiming for completion in early 2021.

Planning Consultants: CSJ Planning

Shortlisted in Competition for Design of Trinity College Student Village

Shortlisted in Competition for Design of Trinity College Student Village

Our design proposals for new student accommodation for Trinity College, an Anglican theological college in Bristol, have been shortlisted for development to the next stage of the competition.

The concept is to provide flexible, adaptable accommodation at a human scale by means of a sequence of small timber structures nestled into the woodland setting. The complex of buildings will be subservient to the main building and the woodland itself, appearing as a complex of small buildings of varying height, width, form and texture; finished in natural materials that will compliment the setting and over time, merge with the woodland.

The curved site layout, which responds to existing topography and tree lines, has been translated into a series of rectilinear forms that facilitate modular, flexible and adaptable accommodation. The orthagonal arrangement and repeated forms also promote a cost-effective construction that allows opportunity for off-site fabrication of some building elements.

The competition is organised by Bristol Housing Festival and has been featured in the Architects’ Journal.

 

Planning application for affordable, extra care apartments in Worle

Planning application for affordable, extra care apartments in Worle

A planning application has been submitted for a block of 20 affordable extra care apartments on a challenging site at Summer Lane, Worle. The accommodation is designed to allow elderly people to live independently within a community setting and is within a short walk of recreational, shopping and healthcare facilities. 

The building has generously sized windows to give high levels of daylight – of particular value to older people – and are laid out to suit specialist extra care requirements. 

Externally the building is of brick in two colours to give definition to its different parts, with a contrasting dark tiled roof broken up into a series of double and mono-pitches. 

Bridges Design Associates have designed the landscape which includes trees planted to shield the site from the adjacent roads.

Planning Consultants: CSJ Planning

On site at Lily’s Orchard, Portishead

On site at Lily’s Orchard, Portishead

Construction work at Lily’s Orchard in Portishead is picking up pace again after the recent lockdown.  Our designs for this development of four new family houses, plus the conversion of an existing coach house, received the unanimous approval of North Somerset Council’s Planning Committee when they were submitted last year. 

The development is being construction managed by Crown Developments (Bristol) Ltd, now using the CLC Covid-19 site operating procedures.

Improved access to Clifton College’s Redgrave Theatre

Improved access to Clifton College’s Redgrave Theatre

O’LearyGoss Architects have received consent for their planning application for Clifton College’s Redgrave Theatre. The design brings much needed wheelchair access to the theatre via a new ramp to the front entrance.

The proposal will be a discreet addition to the 1960’s Redbrick Theatre – which took its influences from the Mermaid Theatre, Blackfriars, London – and will blend into the existing fabric, without detracting from the special architectural and historic interest of the Clifton and Hotwells Conservation area.

Client: Clifton College

Saving the Princess of Wales

Saving the Princess of Wales

O’LearyGoss Architects have submitted a planning application to bring the former Princess of Wales public house in Bedminster back to life. The renovation proposal includes an extension and conversion into three apartments.

The Princess of Wales is the only remaining element of a row of terraces from 1863 and is located on a prominent corner along British Road and Westbourne Grove within the Bedminster Conservation Area. It has not been successful as a pub for many years and this is reflected in the poor condition of the building fabric. Without a new lease of life it is in danger of reaching a state beyond repair.

Our proposal retains three of the existing elevations, with traditional sliding sash windows replacing the unsympathetic plastic windows. A mansard storey added at roof level is set back behind the existing parapet whilst a rear extension is finished in red brick with stone detailing to match the terraces along British Road. The front courtyard and stone boundary walls will also to be retained and refurbished.

The client, David Fitter, is focusing on Bristol for development due the city’s lifestyle qualities, prosperity and continued growth.

Planning Consultants: CSJ Planning

Planning application for new mews houses in Bristol

Planning application for new mews houses in Bristol

O’LearyGoss Architects have submitted a planning application on behalf of BDV Platinum for three new mews houses just off Portland Square in Bristol. The houses make use of a vacant plot of land behind Portland View, an apartment building also designed by O’LearyGoss Architects and completed in 2016.

Two of the mews houses are three storeys in height, with the living space on the topmost floor to make maximum use of daylight and sunlight. The third is a single storey building, with a small courtyard and rooflights, again to enhance the living spaces for residents.

Off street parking will be in a courtyard and set around a newly planted tree. A biodiverse roof and the use of air source heat pumps for domestic hot water enhance the sustainability credentials of the proposals.

The buildings use a red stock brick, a timeless material similar to that used successfully on Portland View.

Disused office block to receive new lease of life

Disused office block to receive new lease of life

O’LearyGoss Architects are pleased to announce that the final planning permission has been granted for the conversion of the dilapidated and disused Decourcy House on Upper York Street into 40 apartments. This 1970’s concrete clad office block situated on the edge of two conservation areas has been empty for over 5 years.

The building will be given a new lease of life with full refurbishment, the addition of full height windows, Juliet balconies and a roof top extension.

Regeneration of existing buildings is one of the the most sustainable forms of development as it avoids the CO2 emissions involved in the construction of a new structure and reduces waste involved in demolition.

The apartments will contribute to Bristol’s housing provision and add to the growing residential community in this important city centre location.

Planning Permission Granted for Kitto Group HQ in Montpelier, Bristol

Planning Permission Granted for Kitto Group HQ in Montpelier, Bristol

O’LearyGoss Architects’ new headquarters building for the Kitto Group in Bristol has been granted planning permission. Located on the edge of the Montpelier Conservation Area the building provides offices, meeting rooms and a new joinery workshop.

A carefully detailed red brick exterior of distinctive design together with the retained trees and new planting scheme by Bridges Design Associates make this an attractive addition to the Station Road area. The building is designed to be highly sustainable, combining the use of durable materials with a low energy heating system and natural daylighting.

Planning application made in conjunction with CSJ Planning Consultants Ltd.