Planning Permission Granted for Kitto Group HQ in Montpelier, Bristol

Planning Permission Granted for Kitto Group HQ in Montpelier, Bristol

O’LearyGoss Architects’ new headquarters building for the Kitto Group in Bristol has been granted planning permission. Located on the edge of the Montpelier Conservation Area the building provides offices, meeting rooms and a new joinery workshop.

A carefully detailed red brick exterior of distinctive design together with the retained trees and new planting scheme by Bridges Design Associates make this an attractive addition to the Station Road area. The building is designed to be highly sustainable, combining the use of durable materials with a low energy heating system and natural daylighting.

Planning application made in conjunction with CSJ Planning Consultants Ltd.

Planning application submitted for ingenious new apartment block in Bedminster

Planning application submitted for ingenious new apartment block in Bedminster

O’LearyGoss Architects’ ingenious design for a new four storey apartment building on Baynton Road in Bedminster, south Bristol is the subject of a current planning application to Bristol City Council.

The building replaces the vacant single storey light industrial unit with 7x two bed and 2x one bed apartments. Our proposals respond positively to the context, with the angled brick facade to Baynton Road marking the change between the three storey buildings on Ashton Road and the approved nine storey buildings on The Old Brewery site next door.

This sustainable development uses air source heat pumps and mechanical ventilation with heat recovery to reduce energy consumption for both heating and cooling. The design also provides good levels of natural daylight to all living spaces, incorporating a courtyard / light well to the rear and making the most of the south west orientation of the front elevation. In addition, all of the two bed apartments include an outside amenity space, with patios at ground floor, balconies above and a large roof terrace on the top floor

Planning permission granted for houses in Oxfordshire countryside

Planning permission granted for houses in Oxfordshire countryside

O’LearyGoss’s proposals for the remodelling of the existing farmhouse at Letcombe Bowers have been granted planning permission. These proposals, which include the creation of a new house, complement the previously consented proposals for the conversion of the existing outbuildings to create five houses.

The complex, to number a total of seven houses around two courtyards, nestle between low hills with extensive views over the chalk downland of this beautiful part of rural Oxfordshire.

Planning Permission for Rural Housing

Planning Permission for Rural Housing

Planning Approval Granted for Housing in Chew Stoke

Our ‘reserved matters’ planning application for 5 dwellings and 25 car parking spaces for the adjacent Chew Kitchen cafe, has been approved by BANES Planning Committee.

Architects Presentation Gains Local Support

Our client, Rural Adventure Limited, made a number of presentations of the scheme to the local Parish Council, using drawings we had specifically prepared to demonstrate the limited impact these new houses would have on the adjacent dwellings. The presentation created local support for the scheme, resulting in a the Planning Officers objections being voted down and approval being granted.

Contemporary Design in Local Materials

The proposed dwellings are designed in a contemporary style, using a palette of materials from the local area. This makes an architectural transition between the larger commercial buildings on two sides of the application site and the Persimmon housing development on the other two sides. A ‘feature’ timber clad dormer and bay window on each house gives the scheme its unique identity.

Natural Daylighting and Low CO2

The design incorporates large windows and areas of glazing, with simple glazed units free of glazing bars, to allow maximum natural light to enter the houses.  Our proposal achieves 39 % CO2 reduction – well in excess of BANES 19% minimum – when calculated to BANES specific criteria.

Disabled Access and Car Parking

The original outline permission included a number of challenging requirements including full disabled access on a sloping site, 2 car parking places per dwelling and 25 car parking spaces for the adjacent cafe. These were met by very careful planning of each house and garden and the overall site so that optimal use was made of the whole area.

Planning permission for coastal apartment development

Planning permission for coastal apartment development

North Somerset Council have granted planning permission for O’LearyGoss Architects’ proposals for a 19 apartment development overlooking Ladye Bay in Clevedon. The project, for East Park Investments, integrates three Victorian houses and new build elements into a sensitive development which responds to its coastal context.

Sports Complex for Redmaids’ High School submitted for planning

Sports Complex for Redmaids’ High School submitted for planning

O’LearyGoss Architects’ proposals for a new sports complex for Redmaids’ High School have now been submitted to South Glos. Council for Planning. These ambitious proposals include a new dual aspect pavilion at the heart of the site. The pavilion is conceived as a long, low roof providing shelter to those participating in, and watching, matches. Its building form and materials are a deliberate and considered response to the needs of a sports pavilion in a semi-rural position in the Green Belt.

DAC Award for Barnabas Building, Redland Parish Halls, Bristol

DAC Award for Barnabas Building, Redland Parish Halls, Bristol

We were delighted to attend the Bristol Diocesan Advisory Committee awards evening with our clients, at which the our Barnabas Building was recognised as a project completed to an exceptional standard of workmanship and one that has been key to that parish’s growth and mission.   The project was also Short-listed for the RICS Community Benefit Award 2017.

https://www.bristol.anglican.org/news/2019/06/07/bristol-dac-awards-2019/

The brief sought to retain the existing 1994 building whilst demolishing the earlier halls which had reached the end of their useful life. The completed new building has three linked halls which can be combined by retracting partitions to create a worship/function space with seating for approximately 280 people.  A full catering kitchen, separate lounge area and multiple store areas are also provided.

Large windows allow the light to flood into the interior which intimately connects the internal spaces with the surrounding green area.  Extensive use of glulam timber and a front triangular glass dome canopy give this energy efficient and sustainable building a contemporary feel.

More project details here.

New apartment block transforms a difficult site

New apartment block transforms a difficult site

O’LearyGoss Architects’ apartment building on North Road, Bristol for Griffon Homes is now completed and occupied.

The building, on a constrained site with over 3m change in level along the curved street frontage, is just off the well-known Gloucester Road. The development contains eight apartments and features a biodiverse roof.

A simple palette of materials and a carefully choreographed elevation help this contemporary building to relate to the adjacent Victorian buildings. The building replaces the battered and largely closed frontage of the previous building with quality brickwork, windows and balconies, improving security and creating a new sense of place in this little side street.

Despite the sensitive location within the local Conservation Area, O’LearyGoss Architects’ proposals obtained planning permission within eight weeks of submission.

Introducing Diletta

Introducing Diletta

Interested in joining us? Click here for details.