Saving the Princess of Wales

Saving the Princess of Wales

O’LearyGoss Architects have submitted a planning application to bring the former Princess of Wales public house in Bedminster back to life. The renovation proposal includes an extension and conversion into three apartments.

The Princess of Wales is the only remaining element of a row of terraces from 1863 and is located on a prominent corner along British Road and Westbourne Grove within the Bedminster Conservation Area. It has not been successful as a pub for many years and this is reflected in the poor condition of the building fabric. Without a new lease of life it is in danger of reaching a state beyond repair.

Our proposal retains three of the existing elevations, with traditional sliding sash windows replacing the unsympathetic plastic windows. A mansard storey added at roof level is set back behind the existing parapet whilst a rear extension is finished in red brick with stone detailing to match the terraces along British Road. The front courtyard and stone boundary walls will also to be retained and refurbished.

The client, David Fitter, is focusing on Bristol for development due the city’s lifestyle qualities, prosperity and continued growth.

Planning Consultants: CSJ Planning

Planning application for new mews houses in Bristol

Planning application for new mews houses in Bristol

O’LearyGoss Architects have submitted a planning application on behalf of BDV Platinum for three new mews houses just off Portland Square in Bristol. The houses make use of a vacant plot of land behind Portland View, an apartment building also designed by O’LearyGoss Architects and completed in 2016.

Two of the mews houses are three storeys in height, with the living space on the topmost floor to make maximum use of daylight and sunlight. The third is a single storey building, with a small courtyard and rooflights, again to enhance the living spaces for residents.

Off street parking will be in a courtyard and set around a newly planted tree. A biodiverse roof and the use of air source heat pumps for domestic hot water enhance the sustainability credentials of the proposals.

The buildings use a red stock brick, a timeless material similar to that used successfully on Portland View.

Disused office block to receive new lease of life

Disused office block to receive new lease of life

O’LearyGoss Architects are pleased to announce that the final planning permission has been granted for the conversion of the dilapidated and disused Decourcy House on Upper York Street into 40 apartments. This 1970’s concrete clad office block situated on the edge of two conservation areas has been empty for over 5 years.

The building will be given a new lease of life with full refurbishment, the addition of full height windows, Juliet balconies and a roof top extension.

Regeneration of existing buildings is one of the the most sustainable forms of development as it avoids the CO2 emissions involved in the construction of a new structure and reduces waste involved in demolition.

The apartments will contribute to Bristol’s housing provision and add to the growing residential community in this important city centre location.

Planning Permission Granted for Kitto Group HQ in Montpelier, Bristol

Planning Permission Granted for Kitto Group HQ in Montpelier, Bristol

O’LearyGoss Architects’ new headquarters building for the Kitto Group in Bristol has been granted planning permission. Located on the edge of the Montpelier Conservation Area the building provides offices, meeting rooms and a new joinery workshop.

A carefully detailed red brick exterior of distinctive design together with the retained trees and new planting scheme by Bridges Design Associates make this an attractive addition to the Station Road area. The building is designed to be highly sustainable, combining the use of durable materials with a low energy heating system and natural daylighting.

Planning application made in conjunction with CSJ Planning Consultants Ltd.

Planning application submitted for ingenious new apartment block in Bedminster

Planning application submitted for ingenious new apartment block in Bedminster

O’LearyGoss Architects’ ingenious design for a new four storey apartment building on Baynton Road in Bedminster, south Bristol is the subject of a current planning application to Bristol City Council.

The building replaces the vacant single storey light industrial unit with 7x two bed and 2x one bed apartments. Our proposals respond positively to the context, with the angled brick facade to Baynton Road marking the change between the three storey buildings on Ashton Road and the approved nine storey buildings on The Old Brewery site next door.

This sustainable development uses air source heat pumps and mechanical ventilation with heat recovery to reduce energy consumption for both heating and cooling. The design also provides good levels of natural daylight to all living spaces, incorporating a courtyard / light well to the rear and making the most of the south west orientation of the front elevation. In addition, all of the two bed apartments include an outside amenity space, with patios at ground floor, balconies above and a large roof terrace on the top floor

Planning permission granted for houses in Oxfordshire countryside

Planning permission granted for houses in Oxfordshire countryside

O’LearyGoss’s proposals for the remodelling of the existing farmhouse at Letcombe Bowers have been granted planning permission. These proposals, which include the creation of a new house, complement the previously consented proposals for the conversion of the existing outbuildings to create five houses.

The complex, to number a total of seven houses around two courtyards, nestle between low hills with extensive views over the chalk downland of this beautiful part of rural Oxfordshire.

Planning Permission for Rural Housing

Planning Permission for Rural Housing

Planning Approval Granted for Housing in Chew Stoke

Our ‘reserved matters’ planning application for 5 dwellings and 25 car parking spaces for the adjacent Chew Kitchen cafe, has been approved by BANES Planning Committee.

Architects Presentation Gains Local Support

Our client, Rural Adventure Limited, made a number of presentations of the scheme to the local Parish Council, using drawings we had specifically prepared to demonstrate the limited impact these new houses would have on the adjacent dwellings. The presentation created local support for the scheme, resulting in a the Planning Officers objections being voted down and approval being granted.

Contemporary Design in Local Materials

The proposed dwellings are designed in a contemporary style, using a palette of materials from the local area. This makes an architectural transition between the larger commercial buildings on two sides of the application site and the Persimmon housing development on the other two sides. A ‘feature’ timber clad dormer and bay window on each house gives the scheme its unique identity.

Natural Daylighting and Low CO2

The design incorporates large windows and areas of glazing, with simple glazed units free of glazing bars, to allow maximum natural light to enter the houses.  Our proposal achieves 39 % CO2 reduction – well in excess of BANES 19% minimum – when calculated to BANES specific criteria.

Disabled Access and Car Parking

The original outline permission included a number of challenging requirements including full disabled access on a sloping site, 2 car parking places per dwelling and 25 car parking spaces for the adjacent cafe. These were met by very careful planning of each house and garden and the overall site so that optimal use was made of the whole area.

Planning permission for coastal apartment development

Planning permission for coastal apartment development

North Somerset Council have granted planning permission for O’LearyGoss Architects’ proposals for a 19 apartment development overlooking Ladye Bay in Clevedon. The project, for East Park Investments, integrates three Victorian houses and new build elements into a sensitive development which responds to its coastal context.

Sports Complex for Redmaids’ High School submitted for planning

Sports Complex for Redmaids’ High School submitted for planning

O’LearyGoss Architects’ proposals for a new sports complex for Redmaids’ High School have now been submitted to South Glos. Council for Planning. These ambitious proposals include a new dual aspect pavilion at the heart of the site. The pavilion is conceived as a long, low roof providing shelter to those participating in, and watching, matches. Its building form and materials are a deliberate and considered response to the needs of a sports pavilion in a semi-rural position in the Green Belt.